Обичаи в ресторанта


Прието е в ресторанта да се спазят някои обичаи, установени от българската народна традиция. Като сватбена агенция добре знаем, че по правило водещия сватбеното тържество обявява тяхната последователност. Предварително се уговаря какво да присъства като част от ритуала в ресторанта.
Обичаите, които съпътстват всяка сватба до голяма степен зависят от родното място на младоженците. Така палитрата на сватбеният ритуал се обогатява с множество нюанси донесени от различни краища на страната и света, носещи определена символика.
Някои от характерните обичаи, които присъстват в почти всяка сватба са:
Бялото платно с посипани живи цветя изразява светлина и безоблачен живот, към които се стремят младоженците.
Залците от погачата, потопени в сол и мед, символизират сладостта и солта на съвместния живот, радостите и трудностите, които трябва да бъдат споделени в единство.
Разчупването на погачата от младоженците високо над главите им става като питата се чупи нагоре, което символизира извисяването, стремежа към по-добро. Освен това у когото попадне по-големият дял от погачата е прието да се смята, че ще има водеща функция в дома и ще осигурява материалните доходи на семейството.
Разбира се сватбеното празненство в ресторанта е изпълнено с много музика, танци (традиционни хора), хубава храна и напитки.
Един сравнително нов за нашата страна ритуал, но с дълбоки корени в западната традиция е разрязването на сватбената торта.
Двамата младоженци отрязват заедно първото парче и го изяждат, подавайки си взаимно. Това действие символизира грижата един за друг, която си обещават за цял живот.