Сватбени традиции


Като сватбена агенция добре знаем, че повечето от традициите е невъзможно да бъдат спазени напълно, но ето някои поверия, които бихте могли да имате предвид при организирането на вашето тържество:


Сватбена Традиция 1: Младоженците не трябва да се виждат до сватбата  т.е предният ден е добре всеки спи при роднини или приятели.
Сватбена Традиция 2: Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо на обратно, за да не я урочасат.
Сватбена Традиция 3: Булката изписва имената на свои неомъжени все още приятелки на подметките си, чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.
Сватбена Традиция 4: Булката се забулва от кумата преди да излезе от дома.
Сватбена Традиция 5: Кумът посреща младоженеца с бъклицата, ако няма бъклица по традиция е забранено да се взима булката.
Сватбена Традиция 6: Младоженеца да не вижда роклята на булката до сватбата.
Сватбена Традиция 7: Младоженеца, когато отива за булка да не минава по път който вече е минал, т.е да не се минават по обратен път целия ден.
Сватбена Традиция 8: Когато младоженецът стигне до дома на булката, той трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да откупи булката, като напълни обувката и с златни монети, докато тя и пасне идеално.
Сватбена Традиция 9: Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.
Сватбена Традиция 10: Когато излизат от дома на булката, се полива вода или булката рита менче с вода, украсено със здравец и монети във водата, за здраве и късмет.
Сватбена Традиция 11: Когато булката се извеждат от дома й, майката и държи менче с вода и в него е потопено китка от здравец и цветя. Булката застава на изток и пръска с китката на кръст, което се повтаря три пъти и след това майката на булката хвърля водата от менчето пред булката да й върви по вода.
Сватбена Традиция 12: На излизане от дома си булката хвърля зад гърба си чиния с жито, монети, бонбони и едно яйце.
Сватбена Традиция 13: Булката когато излиза от тях не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.
Сватбена Традиция 14: Булките се стараят да не се видят около ритуалната зала или църквата, тъй като се смята, че не е на хубаво. А, ако все пак се видят трябвало да си разменят по нещо.
Сватбена Традиция 15: Броят на късметчетата може да е в съответствие с годините на булката, но има и друго нещо - някои хора казват-да са 1/3 от броя на гостите, и също да са нечетен брой.
Сватбена Традиция 16: Менче се ритва и в ресторанта, като в него има обикновено 2 цвята на бяло и червено цвете. Белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото отроче на семейството.
Сватбена Традиция 17: В някой краища на България в ресторанта не се рита менче, а се чупят чаши и се казва "колкото парченца толкова момченца".
Сватбена Традиция 18: Свекървата захранва младото семейство с питка със мед и сол, с мед - за да им е сладък живота, а със сол - като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка пита, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.
Сватбена Традиция 19:  Кумът пръв танцува с булката. Всеки следващ /независимо мъж, жена или дете/, който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.
Сватбена Традиция 20: Булката повежда първото хоро, който се хване й дава пари.
Сватбена Традиция 21: Танц на кумовете с торта и петел - това е вид жест към кумовете, като те заедно с танцьори, които носят съответно торта и петел играят ръченица, като целта на кумовете е да откупят с пари тортата и петела.
Сватбена Традиция 22: Разчупване на погача от младоженците - целта е да се види, кои ще отчупи по-голямото парче, съответно той ще командва в семейството.
Сватбена Традиция 23: Захранване с торта - прави се между младоженците, за сладък и щастлив семеен живот. След това процедурата се дава и на кумовете кумовете. Захранването се повтаря и от всички неженени двойки на сватбата, като пожелание за скорошна такава.
Сватбена Традиция 24: Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване - то тя е следващата булка.
Сватбена Традиция 25: Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце - със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване е следващия младоженец.
Сватбена Традиция 26: Булката след сватбата може да занесе венчето в манастира Св.Мина и да го остави на иконата на Св. Мина за младоженци.
Сватбена Традиция 27: Сватбената рокля не се пере до раждането на първото бебе.